NASI KAMBING TUNISIA
KAMBING LAMB
Bersihkan lemak pada daging kambing biri-biri dan kemudian dibasuh. Bahagi-bahagikan ke empat dulang berasingan.
Perap daging kambing dengan perahan lemon , cuka dan garam secukupnya semalaman atau sekurang-kurangnya selama ½ jam.
Lumurkan dengan bawang putih kisar dan halia.
Masukkan ke setiap dulang: Lada hitam, daun salam, kulit kayu manis, pelaga, cengkih dan bawang besar yang dipotong empat.
Tambahkan lebih kurang 4 cawan air ke setiap dulang.
Bakar dalam ketuhar pada suhu 200°C selama 1 ½ jam. Turunkan suhu ke170°C
and bakar lagi selama 1 ½ jam (selama 3 jam)
Keluarkan dan ketepikan air dari dulang pembakar sehingga tinggal sedikit. Biarkan dulang di dalam ketuhar pada suhu 50°C
sehingga nasi sedia dihidang.
Tumis bawang besar yang dipotong-potong. Bila lembut, tambah cili benggala merah dan hijau yang dipotong dadu , lobak merah parut.
Tambah air yang diambil dari dulang bakar kambing tadi. sehingga secukupnya dengan kadar 2 cawan air untuk setiap1 cawan beras basmati.
Biarkan mendidih. Bila nasi hampir kering, tutup periuk dan perlahankan api. Tambah garam secukup rasa.
Hidangan 4 -5 kg untuk 40 to 50 orang.
Hidangkan nasi dalam dulang hidangan yang besar, ditumpukkan dengan kepingan kambing. Dimakan bersama tairu dan salad.
No comments:
Post a Comment