Aneka Nasi

 NASI KAMBING TUNISIA 

 

KAMBING LAMB

Bersihkan lemak pada daging kambing biri-biri dan kemudian dibasuh. Bahagi-bahagikan ke empat dulang berasingan.

Perap daging kambing dengan perahan lemon , cuka dan garam secukupnya semalaman atau sekurang-kurangnya selama ½ jam.

Lumurkan dengan bawang putih kisar dan halia.

Masukkan ke setiap dulang: Lada hitam, daun salam, kulit kayu manis, pelaga, cengkih dan bawang besar yang dipotong empat.

Tambahkan lebih kurang 4 cawan air ke setiap dulang.

Bakar dalam ketuhar pada suhu 200°C selama 1 ½ jam. Turunkan suhu ke170°C and bakar lagi selama 1 ½ jam (selama 3 jam)

Keluarkan dan ketepikan air dari dulang pembakar sehingga tinggal sedikit. Biarkan dulang di dalam ketuhar pada suhu 50°C sehingga nasi sedia dihidang.

 

NASI

Tumis bawang besar yang dipotong-potong. Bila lembut, tambah cili benggala merah dan hijau yang dipotong dadu , lobak merah parut. 

Tambah air yang diambil dari dulang bakar kambing tadi. sehingga secukupnya dengan kadar 2 cawan air untuk setiap1 cawan beras basmati. Biarkan mendidih. Bila nasi hampir kering, tutup periuk dan perlahankan api. Tambah garam secukup rasa.

Hidangan 4 -5 kg untuk 40 to 50 orang.

Hidangkan nasi dalam dulang hidangan yang besar, ditumpukkan dengan kepingan kambing. Dimakan bersama tairu dan salad.


No comments:

Post a Comment