Kek dan Muffin


Muffin Pisang Walnut



Panaskan ketuhar ke 350F

Lenserkan tin pembakar muffin atau alaskan dengan mangkuk kertas untuk muffin 

Ayakkan bahan-bahan kering ke dalam satu bekas:

1 1/2 cawan tepung gandum
1 camt  serbuk penaik
1 camt sebuk soda bikarbonat
1/2 camt garam
1/2 camt serbuk kayu manis 

Lenyekkan 3 pisang masak bersama 3/4 cawan gula perang
masukkan 1 biji telur, gaulkan 
Masukkan 1/3 cup mentega cair atau minyak minyak sayuran
Pati vanilla 

Kaup balikan bahan kering dan mix batter  sehingga sebati
Cedukkan ke dalam cawan muffin 

Bakar selama 25 minit.


Muffin Cokelat Cheese Cream


Panaskan ketuhar ke 350F

Lenserkan tin pembakar muffin atau alaskan dengan mangkuk kertas untuk muffin 

Ayakkan bahan-bahan kering ke dalam satu bekas:

1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan serbuk koko
1/2 camt garam
Tambahkan:
1 cawan gula
2 cawan air
1/3 cawan minyak sayuran
1 camb cuka
1 camt pati vanilla 


Gaulkan semua bahan sehingga sebati
Cedukkan ke dalam cawan muffin 

Pukul:
250 g keju krim
1/2 cawan gula
1 biji telur



Picitkan adunan keju krim di atas setiap muffin 

dan kemudian ditaburkan dengan cip cokelat



Bakar selama 25 minit.


Resipi ini dipelajari dari adik saya Sakinah semasa saya melawat rumahnya di New Zealand.


Roti Pisang

Bahan-bahan

1. Pukul sehingga ringan:
 250 g gula
 130 g mentega
 1 camt soda bikarbonat
 1/2 camt garam
2. Tambah 2 biji telur dan pukul sehingga halus
3. Tambah 300 g pisang yang telah dilecek
4. Campur dan pukul hingga sebati:
  300 g tepung biasa
  1/2 camt serbuk penaik
   80 g susu
5. Tambah kacang walnut dan kacau rata.
6. Tuang adunan ke dalam tin pembakar yang telah dialas dan taburkan sedikit kacang walnut di atas permukaan roti.
7. Bakar pada suhu 180C selama 45 minit.



Kek Coklat


Bahan-bahan

Diayak bersama 3 kali
8 oz tepung
2 oz serbuk koko
3 camt serbuk penaik
1 camt soda bikarbonat

7 1/2 oz mentega
10 oz gula halus

4 biji telur
1 1/3 cawan susu segar

Panaskan ketuhar, dan griskan dulang pembakar.
Pukul mentega dengan gula sehingga ringan.
Masukkan telur, satu persatu dan terus pukul.
Kaup balikkan bancuhan tepung sedikit demi sedikit, selang seli dengan susu, mula dengan tepung, akhir dengan tepung juga.
Tuang dalam dulang pembakar dan bakar sehingga masak

Tunggu sejuk sebelum menyapu topping

Double boil 250 gram Cooking Chocolate dan 1 tin Reduced Cream (Nestle Tin Biru)

atau

Double boil 250 gram Cooking Chocolate sehingga cair sepenuhnya, tambah 2 sudu susu dan kacau dan tambah 1 sudu mentega dan kacau hingga sebati (dari Nik Haslina Nik Ibrahim).


Terima Kasih Kak Wan Ruzimas Abd Ghani yang berkongsi resipi Kek Coklat ini dari kawannya..

No comments:

Post a Comment