Kek Lobak
Panaskan ketuhar ke 180 C (350 F)
Sediakan dua dulang pembakar 9 inci dengan menggeriskan dengan mentega dan ditabur tepung.
Parutkan lobak merah untuk mendapat 3 cawan
Dalam satu mangkuk gaulkan bahan kering 2 1/2 cawan tepung, 1 camt serbuk kayu manis, 1/4 camt serbuk allspice, 1 camt serbuk penaik, 1/2 camt bikarbonat soda dan 1/2 camt garam dan diketepikan
Dalam mangkuk lain bancuh bahan basah: 1 cawan gula perang dan 1/2 cawan gula putih, Masukkan 3 biji telur, satu persatu.
Kemudian tambahkan 1 cawan minyak sayuran, sedikit demi sedikit dan terus membancuh.
Masukkan bahan-bahan kering sedikit demi sedikit
Masukkan 1 cawan kismis yang ditabur tepung, kemudian lobak parut. Tambah 1 cawan nenas parut
Tuang dalam dulang pembakar,
Kemudian bakar pada suhu 180 C selama 25 ke 30 minit.
Untuk krim sapuan:
Pukul 1 cawan mentega dan 336 g keju krim yang telah dilembutkan pada suhu bilik
Tambah satu cawan gula aising, sedikit demi sedikit
Resipi ini dipelajari dari Kiano dari video di YouTube
Kek Vanilla
Panaskan ketuhar ke 175 C
Sediakan dua dulang pembakar 9 inci dengan menggeriskan dengan mentega dan ditabur tepung.
Dalam satu mangkuk gaulkan 2 1/2 cawan tepung, 1 camb serbuk penaik dan 1/2 camt garam dan diketepikan
Pukul 1 cawan mentega dan 1 1/2 cawan gula. kelajuan sedehana selama 5 minit. Masukkan 4 biji telur, satu persatu.
Masukkan 4 camt vanilla dan kacau hingga sebati.
Masuk dengan berselang seli antara bancuhan tepung dan 1 cawan buttermilk sehingga habis
Tuang dalam dulang pembakar,
Kemudian bakar pada suhu selama 30 minit.
Resipi ini dipelajari dari Natasha dari video di YouTube
Kek Keju Kapas Jepun
Turunkan dari api dan kacau terus sehingga agak sejuk.
Turunkan ke 150C dan bakar selama 110 minit. Turunkan ke 140C selama 10 minit lagi. Tutup suhu ketuhar tetapi masih dibiarkan tanpa membuka pintu selama 10 minit.
Muffin Pisang Walnut
Bakar selama 25 minit.
Panaskan ketuhar ke 160C
Alaskan dulang pembakar 9 inci dengan kertas pembakar dan lenserkan dengan mentega.
Timbang bahan-bahan berikut dalam satu bekas untuk dipanaskan secara double-boil:
60 g gula pasir
60 g mentega
300 g keju krim
200 g krim pekat
60 g mentega
300 g keju krim
200 g krim pekat
Turunkan dari api dan kacau terus sehingga agak sejuk.
Masukkan 6 kuning telur satu persatu ke adunan (putih telur disimpan dalam peti ais). Kemudian dimasukkan 80 g tepung kek yang diayak.
Tapiskan ke dalam bekas lain untuk dapat adunan yang halus dan rata. Masukkan parutan kulit separuh buah lemon dan 2 camb perahan buah lemon.
Tapiskan ke dalam bekas lain untuk dapat adunan yang halus dan rata. Masukkan parutan kulit separuh buah lemon dan 2 camb perahan buah lemon.
Pukul putih telur pada kelajuan sederhana, ditambah 100 g gula secara beransur-ansur. Kemudian pada kelajuan tinggi selama 5 minit.
Masukkan putih telur secara beransur-ansur sehingga rata.
Tuangkan adunan ke dalam dulang pembakar
Masukkan putih telur secara beransur-ansur sehingga rata.
Tuangkan adunan ke dalam dulang pembakar
Muffin Pisang Walnut
Panaskan ketuhar ke 350F
Lenserkan tin pembakar muffin atau alaskan dengan mangkuk kertas untuk muffin
Ayakkan bahan-bahan kering ke dalam satu bekas:
1 1/2 cawan tepung gandum
1 camt serbuk penaik
1 camt sebuk soda bikarbonat
1/2 camt garam
1/2 camt serbuk kayu manis
Lenyekkan 3 pisang masak bersama 3/4 cawan gula perang
masukkan 1 biji telur, gaulkan
Masukkan 1/3 cup mentega cair atau minyak sayuran
Pati vanilla
Kaup balikan bahan kering dan bancuh adunan sehingga sebati
Cedukkan ke dalam cawan muffin
Cedukkan ke dalam cawan muffin
Muffin Epal dan Oat
1 1/2 cawan tepung gandum biasa
1 cawan bijirin oat masak segera
2 camt serbuk penaik
1/2 camt garam
1/2 tsp serbuk kayu manis
Bahan basah:
3/4 cawan gula perang
2 telur
1/2 cawan susu
115 g mentega cair
Buah epal hijau
Kismis hitam
Sedikit perahan jus lemon
Bancuhkan semua bahan kering, Adunkan semua bahan basah. Gabungkan semua ramuan dan di gaul sekadarnya sahaja. Cedukkan ke dalam cawan kertas muffin. taburkan sedikit kismis.
Bakar dalam ketuhar selama 20 minit atau sehingga masak
Muffin Cokelat Cheese Cream
Panaskan ketuhar ke 350F
Lenserkan tin pembakar muffin atau alaskan dengan mangkuk kertas untuk muffin
Ayakkan bahan-bahan kering ke dalam satu bekas:
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan serbuk koko
1/2 camt garam
Tambahkan:
1 cawan gula
2 cawan air
1/3 cawan minyak sayuran
1 camb cuka
1 camt pati vanilla
1 cawan gula
2 cawan air
1/3 cawan minyak sayuran
1 camb cuka
1 camt pati vanilla
Gaulkan semua bahan sehingga sebati
Cedukkan ke dalam cawan muffin
Pukul:
250 g keju krim
1/2 cawan gula
1 biji telur
Picitkan adunan keju krim di atas setiap muffin
dan kemudian ditaburkan dengan cip cokelat
Cedukkan ke dalam cawan muffin
Pukul:
250 g keju krim
1/2 cawan gula
1 biji telur
Picitkan adunan keju krim di atas setiap muffin
dan kemudian ditaburkan dengan cip cokelat
Resipi ini dipelajari dari adik saya Sakinah semasa saya melawat rumahnya di New Zealand.
Cookie Oat dan Kismis
Bila kawan saya Hafizah meminta cookies oatmeal yang kurang manis, saya perlu mencari suatu resipi yang mudah dan boleh diubahsuai.
Bahan-bahannya:
1 1/2 cawan tepung gandum serbaguna
1 camt serbuk soda bikarbonat
1 camt serbuk kayumanis
1/2 camt garam
1/2 cawan gula (dikurangkan untuk resipi kurang manis)
1 cawan gula perang
1 cawan atau 230 g mentega suhu bilik
1 camt serbuk kayumanis
1/2 camt garam
Pukul bahan2 sehingga lembut:
1 cawan gula perang
1 cawan atau 230 g mentega suhu bilik
Masukkan dan pukul lagi:
2 biji telur
2 biji telur
1 camb molasses
1 camb esen vanilla
Msukkan bahan kering di dalam mangkuk
3 cawan oat masak segera
1 cawan kismis
Panaskan ketuhar ke suhu 190 C.
Masukkan dalam mangkuk adunan semua bahan serbuk
Pukul sehingga naik: gula dan gula perang, mentega dan lelemak sayuran. Masukkan vanilla dan telur dan pukul lagi.
Masukkan bahan kering dalam mangkuk
Gaulkan oat sehingga rata. Kemudian gaulkan kismis
Sejukkan bancuhan doh supaya dia tidak terlalu lembik atau melekit. Susunkan doh yang dibentukkan bulat-bulat di atas loyang pembakar dan bakarkan selama 10 - 12 minit
Resipi ini dipelajari dari laman sesawang Sally Baking Addiction
Roti Pisang
Kek Coklat
1 cawan kismis
Panaskan ketuhar ke suhu 190 C.
Masukkan dalam mangkuk adunan semua bahan serbuk
Pukul sehingga naik: gula dan gula perang, mentega dan lelemak sayuran. Masukkan vanilla dan telur dan pukul lagi.
Masukkan bahan kering dalam mangkuk
Gaulkan oat sehingga rata. Kemudian gaulkan kismis
Sejukkan bancuhan doh supaya dia tidak terlalu lembik atau melekit. Susunkan doh yang dibentukkan bulat-bulat di atas loyang pembakar dan bakarkan selama 10 - 12 minit
Resipi ini dipelajari dari laman sesawang Sally Baking Addiction
Bahan-bahan
1. Pukul sehingga ringan:
250 g gula
1. Pukul sehingga ringan:
250 g gula
130 g mentega
1 camt soda bikarbonat
1/2 camt garam
2. Tambah 2 biji telur dan pukul sehingga halus
3. Tambah 300 g pisang yang telah dilecek
4. Campur dan pukul hingga sebati:
300 g tepung biasa
1/2 camt serbuk penaik
80 g susu
5. Tambah kacang walnut dan kacau rata.
6. Tuang adunan ke dalam tin pembakar yang telah dialas dan taburkan sedikit kacang walnut di atas permukaan roti.
7. Bakar pada suhu 180C selama 45 minit.
Kek Coklat
Bahan-bahan
Diayak bersama 3 kali
8 oz tepung
2 oz serbuk koko
3 camt serbuk penaik
1 camt soda bikarbonat
7 1/2 oz mentega
10 oz gula halus
4 biji telur
1 1/3 cawan susu segar
Panaskan ketuhar, dan griskan dulang pembakar.
Pukul mentega dengan gula sehingga ringan.Masukkan telur, satu persatu dan terus pukul.
Kaup balikkan bancuhan tepung sedikit demi sedikit, selang seli dengan susu, mula dengan tepung, akhir dengan tepung juga.
Tuang dalam dulang pembakar dan bakar sehingga masak
Tunggu sejuk sebelum menyapu topping
Double boil 250 gram Cooking Chocolate dan 1 tin Reduced Cream (Nestle Tin Biru)
atau
Double boil 250 gram Cooking Chocolate sehingga cair sepenuhnya, tambah 2 sudu susu dan kacau dan tambah 1 sudu mentega dan kacau hingga sebati (dari Nik Haslina Nik Ibrahim).
Terima Kasih Kak Wan Ruzimas Abd Ghani yang berkongsi resipi Kek Coklat ini dari kawannya..
No comments:
Post a Comment