Hidangan Barat

Lamb Chop
 
 
Bahan-bahan untuk memerap kepingan daging kambing biri-biri (3 keping hirisan
 
3 sudu perahan buah lemon
3 sudu minyak zaitun
1 sudu biji lada hitam ditumbuk kasar
5 ulas bawng putih diketuk
Herba rosemary
Garam
 
Perap selama 30 minit
 
Bakar di atas pembakar barbeku atau di atas kuali atau di dalam ketuhar
 
Hidang bersama kentang dan coleslaw
 
 

Kentang Lenyek
 
 
3 biji kentang russet (Idaho potatoes)
2 camb mentega 
1/2 cawan susu segar 
1 camt lada putih yg di tumbuk halus
sedikit garam ikut rasa.
 
Kupas kentang dengan bersih, dan dibelah dua memanjang

 
Rebus dengan api sederhana hingga empuk, dalam periuk .
Sesudah empuk, buang air lebihan dalam periuk dan masak sebentar untuk menyejatkan air dalam periuk.
 
Lenyekkan kentang menggunakan pelenyek
Masukkan mentega dan lenyekkan kentang sekali lagi.
 
Masukkan susu dan putarkan dengan pemukul telur hingga rata dan gebu. Masukkan garam dan lada putih halus seikut rasa.

 Ikuti video dari Chef John yang menerangkan dengan terperinci, cara yang paling tepat untuk mendapat Kentang Lenyek yang memuaskan hati!!

Cara membuat Perfect Mashed Potatoes


Kuah Gravy

3 sudu mentega
3 sudu tepung gandum
2 cawan air rebusan daging/ayam
2 sudu krim masakan
Tambahan sedikit herba thyme, rosemary
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa

Cendawan butang putih, dipotong kecil (tambahan)

Cairkan mentega, masukkan tepung gandum, kacau dengan pemukul telur berterusan lama sikit untuk hilangkan rasa tepung.

masukkan air rebusan dan teruskan kacau untuk pastikan tiada ketulan. Tambahkan krim

Masukkan potongan-potongan cendawan, herba-herba tambahan mengikut pilihan masing-masing.

Teruskan kacau sehingga pekat. Sesuaikan rasa dengan garam dan serbuk lada hitam.

Hidangkan bersama kentang lenyek atau Lamb Chop
 

No comments:

Post a Comment