Puding Karamel
6 - 8 biji telur (dipukul dengan ringan)
1 liter susu
1 tin susu sejat
1 cawan susu pekat
3 sudu besar tepung kastad
vanilla
1 cawan gula pasir untuk membuat karamel
Membuat Karamel
1 tin susu sejat
1 cawan susu pekat
3 sudu besar tepung kastad
vanilla
1 cawan gula pasir untuk membuat karamel
Membuat Karamel
Panaskan 1 cawan gula di dalam periuk di atas api sederhana.
Kacau gula berterusan sehingga gula cair sepenuhnya
Masukkan secawan air panas (BERHATI-HATI WAP PANAS!!)
Kacau berterusan sehingga gula cair sepenuhnya.
Masukkan 1/2 cm karamel yang disejukkan ke dalam setiap bekas yang digunakan.
Sediakan pengukus dan rebus air dalam pengukus
Bancuh semua bahan di atas.
Tapis untuk membuang ketul-ketul.Tuangkan bancuhan puding ke dalam bekas dan susun bekas dalam pengukus
Kukus selama 25 - 30 minit dengan api sederhana.
Bila sudah masak, sejukkan di dalam peti sejuk.
Terimakasih kepada Kak Ann kerana berkongsi resipi ini..
Bahan-bahan
6 kuning telur besar (grade A) yang telah diasingkan
2 cawan krim pekat
1/3 cawan gula halus
1/2 sudu esen vanilla
Pukulkan gula dan vanilla dalam kuning telur .
Tambah krim beransur-ansur dan terus memukul dengan sebati
Tuangkan ke dalam bekas ramekin sehingga hampir memenuhi bekas
Bakar selama 50 - 60 minit.
Keluarkan dari loyang, dan sejukkan 10 minit, sebelum dimasukkan ke peti ais. Sejukkan selama sekurang-kurangnya satu jam.
Anggaran 1/3 cawan gula halus diperlukan untuk membuat lapisan 'brulee'.
Taburkan satu lapisan nipis gula kaster di atas permukaan puding.
Semburkan permukaan gula dengan api "blow-torch" dengan rata untuk perlahan-lahan mencairkan kemudian membakarnya menjadi selapis permukaan gula karamel yang rangup.
Kacau gula berterusan sehingga gula cair sepenuhnya
Masukkan secawan air panas (BERHATI-HATI WAP PANAS!!)
Kacau berterusan sehingga gula cair sepenuhnya.
Masukkan 1/2 cm karamel yang disejukkan ke dalam setiap bekas yang digunakan.
Sediakan pengukus dan rebus air dalam pengukus
Bancuh semua bahan di atas.
Tapis untuk membuang ketul-ketul.Tuangkan bancuhan puding ke dalam bekas dan susun bekas dalam pengukus
Kukus selama 25 - 30 minit dengan api sederhana.
Bila sudah masak, sejukkan di dalam peti sejuk.
Terimakasih kepada Kak Ann kerana berkongsi resipi ini..
Creme Brulee
Bahan-bahan
6 kuning telur besar (grade A) yang telah diasingkan
2 cawan krim pekat
1/3 cawan gula halus
1/2 sudu esen vanilla
Pukulkan gula dan vanilla dalam kuning telur .
Tambah krim beransur-ansur dan terus memukul dengan sebati
Tuangkan ke dalam bekas ramekin sehingga hampir memenuhi bekas
Bakar selama 50 - 60 minit.
Keluarkan dari loyang, dan sejukkan 10 minit, sebelum dimasukkan ke peti ais. Sejukkan selama sekurang-kurangnya satu jam.
Anggaran 1/3 cawan gula halus diperlukan untuk membuat lapisan 'brulee'.
Taburkan satu lapisan nipis gula kaster di atas permukaan puding.
Semburkan permukaan gula dengan api "blow-torch" dengan rata untuk perlahan-lahan mencairkan kemudian membakarnya menjadi selapis permukaan gula karamel yang rangup.
No comments:
Post a Comment