Bubur Lambuk
(Anggaran untuk 10 orang)
(Anggaran untuk 10 orang)
1 ulas bawang besar merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Rempah tumisan: 1 Kayu manis, 1 bunga lawang, 5 cengkih, 3 pelaga
Ayam/ daging secukupnya
1 camb Serbuk rencah sup atau kari
3 camb Minyak sapi (atau 2 camb minyak + 1 camb mentega)
1 ½ cawan beras
1 helai daun pandan
Tambahan : kentang, lobak merah dipotong dadu
½ cawan santan
Garam secukup rasa
Daun bawang, daun sup, dihiris
CARA-CARA :
Panaskan minyak. Masukkan rempah tumisan. Masukkan bawang
dan halia. Tumis hingga kekuningan
Masukkan ayam/daging. Tumis selama 2-3 minit
Masukkan perencah sup. Tumis 1 minit. Masukkan beras. Tumis 2 minit.
Masukkan 10 cawan air panas. Masukkan kentang dan lobak merah. Masukkan
santan.
Tutup periuk. Masak dengan HIGH PRESSURE 40 minit.
Setelah dilepaskan semua wap, buka periuk dan tambah garam secukup rasa.
Taburkan daun bawang dan daun sup semasa menghidang.
Setelah dilepaskan semua wap, buka periuk dan tambah garam secukup rasa.
Taburkan daun bawang dan daun sup semasa menghidang.
PULUT KUNING
3 cawan beras pulut
CARA-CARA :
CARA-CARA :
Bersihkan beras pulut. Masukkan dalam periuk Noxxa.
Tambah air sama banyak dengan beras pulut.
Tambah 1 camt serbuk kunyit, dan dua helai daun pandan, 1 camt garam
Tambah air sama banyak dengan beras pulut.
Tambah 1 camt serbuk kunyit, dan dua helai daun pandan, 1 camt garam
Masak dalam High Pressure selama 5 minit.
Setelah masak dan dilepaskan wap, tambah ½ cawan santan pekat. Tutup semula periuk dan masakkan selama 10 minit pada Warm/Reheat.
NASI KABSAH
1 ekor ayam atau 1 kilo daging kambing
5 cawan beras basmati
5 cawan beras basmati
1 ulas bawang besar merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Rempah tumisan: 1 Kayu manis, 1 bunga lawang, 5 cengkih, 3 pelaga
3 camb rempah kabsah
Limau kering, daun salam
CARA-CARA :3 camb rempah kabsah
Limau kering, daun salam
Bersihkan beras basmati dan rendam selama setengah jam. Tuskan
Sekiranya menggunakan daging kambing, masakkan dulu dengan HighPressure selama 15 minit
Tetapi sekiranya menggunakan ayam, boleh tinggalkan langkah ini.
Masukkan beras basmati dalam periuk Noxxa. Tumis beras selama 2 minit.
Masak dalam High Pressure selama 25 minit.
Panaskan minyak. Masukkan rempah tumisan. Masukkan bawang dan halia. Tumis hingga kekuningan.
Masukkan perencah kabsa, daun salam dan lemon kering
Masukkan ayam/daging. Tumis selama 5 minit.
Campur 5 cawan air
Campur 5 cawan air
Sekiranya menggunakan daging kambing, masakkan dulu dengan HighPressure selama 15 minit
Tetapi sekiranya menggunakan ayam, boleh tinggalkan langkah ini.
Masukkan beras basmati dalam periuk Noxxa. Tumis beras selama 2 minit.
Masak dalam High Pressure selama 25 minit.
Setelah masak dan dilepaskan wap, Nasi Kabsa siap untuk dihidang bersama Salad.
No comments:
Post a Comment