Periuk Noxxa


Bubur Lambuk
(Anggaran  untuk 10 orang)

1 ulas bawang besar merah
3 ulas bawang putih 
1 inci halia 
Rempah tumisan: 1 Kayu manis, 1 bunga lawang, 5 cengkih, 3 pelaga
Ayam/ daging secukupnya
1 camb Serbuk rencah sup atau kari 
3 camb Minyak sapi (atau 2 camb minyak + 1 camb mentega) 
1 ½ cawan beras
1 helai daun pandan 
Tambahan : kentang, lobak merah dipotong dadu
½ cawan santan 
Garam secukup rasa
Daun bawang, daun sup, dihiris

CARA-CARA :
Panaskan minyak. Masukkan rempah tumisan. Masukkan bawang dan halia. Tumis hingga kekuningan

Masukkan ayam/daging. Tumis selama 2-3 minit

Masukkan perencah sup. Tumis 1 minit. Masukkan beras. Tumis 2 minit.

Masukkan 10 cawan air panas. Masukkan kentang dan lobak merah. Masukkan santan.

Tutup periuk. Masak dengan HIGH PRESSURE 40 minit.
Setelah dilepaskan semua wap, buka periuk dan tambah garam secukup rasa.
Taburkan  daun bawang dan daun sup semasa menghidang.


PULUT KUNING


3 cawan beras pulut

CARA-CARA :
Bersihkan beras pulut. Masukkan dalam periuk Noxxa.
Tambah air sama banyak dengan beras pulut.
Tambah 1 camt serbuk kunyit, dan dua helai daun pandan, 1 camt garam

Masak dalam High Pressure selama 5 minit.
Setelah masak dan dilepaskan wap, tambah ½ cawan santan pekat. Tutup semula periuk dan masakkan selama 10 minit pada Warm/Reheat.



NASI KABSAH


1 ekor ayam atau 1 kilo daging kambing
5 cawan beras basmati
1 ulas bawang besar merah
3 ulas bawang putih 
1 inci halia 
Rempah tumisan: 1 Kayu manis, 1 bunga lawang, 5 cengkih, 3 pelaga
3 camb rempah kabsah
Limau kering, daun salam

CARA-CARA :
Bersihkan beras basmati dan rendam selama setengah jam. Tuskan

Panaskan minyak. Masukkan rempah tumisan. Masukkan bawang dan halia. Tumis hingga kekuningan.

Masukkan perencah kabsa, daun salam dan lemon kering
Masukkan ayam/daging. Tumis selama 5 minit.
Campur 5 cawan air

Sekiranya menggunakan daging kambing, masakkan dulu dengan HighPressure selama 15 minit
Tetapi sekiranya menggunakan ayam, boleh tinggalkan langkah ini.

Masukkan beras basmati dalam periuk Noxxa. Tumis beras selama 2 minit.

Masak dalam High Pressure selama 25 minit.
Setelah masak dan dilepaskan wap,  Nasi Kabsa siap untuk dihidang bersama Salad.


No comments:

Post a Comment